Landskrona

18 dömda efter videobutiksplundring

18 ungdomar dömdes på torsdagen vid Lunds tingsrätt för att ha plundrat en tv- och videobutik i Landskrona. 15 av dem deltog i plundringen medan tre andra döms bland annat för häleribrott.

Det var i samband med butikens utförsäljning i maj förra året som ungdomarna gick in i butiken och bar iväg med elektronikvaror till ett värde av 120 000 kronor. De tog även strypgrepp på personalen och orsakade skadegörelse i butiken.

Chefsåklagare Eva-Marie Perssons bästa bevisning mot plundrarna var de övervakningsbilder som togs vid attacken mot butiken i Landskrona. Videon från övervakningskameran visar hur ungdomsgänget hjälps åt med att bära ut varorna ur butiken och hur några av dem byter kläder med varandra för att undvika identifiering.

Åklagaren ville få ungdomarna dömda för grov stöld då hon påstår att de har genomfört plundringen tillsammans och i samförstånd. Lunds tingsrätt anser dock att ungdomsgänget har agerat spontant när butikspersonalen visade bristande uppmärksamhet. Tingsrätten väljer därför att döma 15 av ungdomarna för stöld. Två av ungdomarna döms även för misshandel.

Det blir fängelse i mellan en och fyra månader för tre av ungdomarna. De övriga som är mellan 16 och 34 år dömdes till dagsböter, villkorliga domar och samhällstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".