MALMÖ

Bråk om anhörigsamordnare i Fosie

Det är turbulent inom vård och omsorg i Fosie i Malmö. Efter att en anhörigsamordnare inte har fått fortsätta sitt jobb kräver nu anhöriga till äldre i Fosie att de ansvariga i stadsdelen avgår.

Sedan 2006 har anhörigverksamheten i Fosie varit igång som ett projekt. Nu ska verksamheten bli permanent och man ska anställa en anhörigsamordnare. Men den person som har haft tjänsten hittills och byggt upp anhörigverksamheten får inte fortsätta. Det har fått de anhöriga i Fosie att reagera.

– Jag ifrågasatte deras ledarskap när man avsätter en av de mest kompetenta personerna i Fosie inom vård och omsorg och bad dem att avgå, säger Solvig Kristoffersson i Anhöriggruppen på Lindängen i Fosie.

Anhörigsamordnaren själv vill inte kommentera det hela men nu kommer facket att kalla till möte med de ansvariga i stadsdelen.

– Hon är chockad och bestört över det här. Hon har utgått från att hon skulle få tjänsten. Det är uppenbart att det är något som har hänt som gör att man har ändrat sig, säger  anhörigsamordnarens fackliga ombud, Tore Bengtsson.

Vård- och omsorgschefen i Fosie, Helen Hansson, vill inte gå in på varför samordnaren inte får vara kvar och hänvisar till sekretesskäl. Men hon erkänner att man borde ha haft bättre kontakt med de anhöriga innan man fattade beslutet.

– Hade vi fått signaler om att de ville föra en dialog med oss om verksamheten hade vi gärna kommit. Med facit i hand borde vi kanske känt till det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".