SKÅNE

Vattnet blir allt brunare i sjöar och åar

En inventering som länsstyrelsen har gjort visar att omkring två tredjedelar av de vattendrag och sjöar i Skåne som undersöktes har förändrats, de allra flesta har blivit brunare.

Det är ett allvarligt miljöproblem som inte bara stör de som vill bada utan också kan orsaka skador på djur och växter.

Störst är problemet i skogsområdena i norra Skåne. I Rönne å, Helgeå och Stensån når det brunfärgade vatten allt närmare utloppet i havet. I södra Skåne har Kävlingeåns vatten blivit brunare medan Skivarpsåns och Rååns vatten har blivit klarare.

Några av förklaringarna kan vara de pågående klimatförändringarna och att andelen skogsmark ökar. Också minskade nedfall av svavel kan ha gjort vattnet brunare.

Enligt länsstyrelsen är det här ett allvarligt miljöproblem som utlöser en rad andra problem. Det påverkar bland annat ekosystemet, och gör så att solljuset inte kan tränga ner till sjöbotten. Det i sin tur påverkar växtlighet och djurliv i sjöar och vattendrag.

Just nu pågår ett forskningsprojekt på universitetet i Lund där man ska ta reda på vad man kan göra åt problemet med allt brunare sjöar och vattendrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".