Höllviken

Skulpturer placeras vid väg 100

Fem stora skulpturer av den kände konstnären Gudmar Olovson ska placeras utmed väg 100 i Höllviken. Skulpturerna kommer stå mellan vägen och vattnet och på så vis bilda en skulpturpark.

Det är den Hjeltska stiftelsen som donerar konstverken till kommunen. Konstnären själv känner sig hedrad.

– Det är en dröm på en drömplats.  Att göra ett utomhusmuseum har gjorts utomlands, men inte Sverige vad jag vet. Att få se sina arbeten ihop med naturen är en dröm som går i uppfyllelse, säger Gudmar Olovson.

Skulpturerna har alla det mänskliga livet som tema. En skildrar en hand som håller ett embryo till liv, ett annat heter kärleken med två personer tätt intill varandra, ett verk som för övrigt redan står i Bois de Bologne utanför Paris.

Skulpturerna kommer gjutas i brons och blir mellan 1,5 och 3,5 meter höga. Därtill kommer en sockel i skånsk granit. De placeras med 140 meter mellanrum. Vad donationen är värd vill Hjeltska stiftelsen inte berätta. Men kommunens insats blir runt 200 000 säger kommunalråd Lars Ingvar Ljungman.

Om två månader beräknas skulpturerna vara på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".