Sjukvård

Operationer ställs in inför strejk

Redan på måndag kommer Region Skåne att börja ställa in planerade operationer och planerad vård vid sjukhusen i Skåne. Detta för att klara den akuta vården om Vårdförbundets strejk bryter ut den 21 april.

– Vi måste bromsa in verksamheten och slussa över patienter till andra sjukhus, säger Rolf Ohrlander, förvaltningschef på Kamber på Region Skåne.

Det är flera olika åtgärder som Region Skåne nu bestämt sig för att vidta för att säkra delar av vården i Skåne vid en eventuell strejk. Åtgärderna syftar till att säkerställa omhändertagandet av patienter i akut behov av vård, patienter med livshotande sjukdomar och patienter i livets slutskede.

Det här innebär att patienter som inte har ett akut vårdbehov kommer få vänta på vård till ett senare tillfälle. Trots att strejken är varslad först till den 21 april så kommer region Skåne att redan på måndag den 14: e att börja ställa in planerade operationer och planerad vård vid samtliga sjukhus i Skåne. De som har inbokade besök som ställs in kommer att kontaktas av vårdgivaren.

Det är fyra sjukhus i Skåne som berörs av det lagda varslet och de kommer om strejken bryter ut att hänvisa akuta patienter till andra sjukhus, lasarettet i Trelleborg ska hänvisa till Universitetssjukhuset i Malmö, Helsingborgs lasarett, Ängelholms sjukhus eller Universitetssjukhuset i Lund och Hässleholms sjukhusorganisation kommer att hänvisa akuta patienter till centralsjukhuset i Kristianstad. De som burkar vända sig till lasarettet i Ystad kommer att bli hänvisade till Lund, Malmö eller Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".