MALMÖ

Minnen från varvet i ny bok

”Kockums unikaste egenhet är att i alla tider vara modernare än sin samtid”. De orden inleder en ny bok om Kockums Marina fartyg som ska bevara minnen och berättelser om det stora varvet i Malmö.

Kockums Marina fartyg följer upp boken Kockums med våra egna ord, från 2005. Då som nu är Peraxel Nilsson redaktör och han hoppas att boken ska göra malmöborna stolta över sin historia och öka kunskapen om vad Kockums har betytt för Malmö.

- All historia är viktig, för folk glömmer snabbt. Vem kunde tro att hela det stora Kockumsområdet skulle försvinna så snabbt som det gjorde? Och vem vet idag att man byggde världens största fartyg här, frågar Peraxel Nilsson.

Bakom boken Kockums marina fartyg står Varvshistoriska föreningen och 7 pensionärer med största delen av sitt arbetsliv på Kockumsvarvet som i 3 år träffats och delat med sig av minnen och tankar från tiden på Kockums i Malmö. Resultatet är 264 sidor med fokus på varvets militära båtar, men mellan raderna ryms historien om en arbetarstad.

Carina Nilsson (s), kulturnämndens ordförande i Malmö, tycker det är viktigt att historien om Kockums nu skrivs ner av dom som var med under varvets storhetstid.

- Vi har kanske bara tio år på oss att göra det här jobbet, för nästa generation var inte med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".