SKÅNE

Skadegörelsen ökar dramatiskt

På bara ett år har antalet fall av skadegörelse i de skånska kommunerna ökat med 20 procent. Det är den största ökningen på tio år. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Bland annat drabbas Skånetrafikens bussar och hållplatser.

– Det känns oerhört bedrövligt. Hade vi sluppit detta hade vi kunnat spara ett antal miljoner varje år som vi kunde lägga på bättre trafik istället, säger Klas Jacobsson ansvarig för drift- och underhåll på Skånetrafiken.

Skadegörelsen har ökat i alla de skånska kommunerna, utom Hörby, Staffanstorp och Svalöv. Mest ökade den i Landskrona och Hässleholm.

Förutom ökad alkoholkonsumtion har polisen i Skåne ingen bra förklaring på varför det ser ut som det gör. Men man försöker att lösa problemet.

– Vi satsar till exempel just nu på en klotterkampanj men vi försöker också att sprida kunskapen till kommunerna, att kameraövervakning är bra för till exempel skolor om man vill ha ner skadegörelsen, säger Per Svartz, taktisk ledare för polismyndigheten i Skåne.

Men Per Svartz säger också att polisen inte kan göra allt, speciellt inte i de större städerna.

– När det gäller skador på fordon är det en besvärlig uppgift. Det är upp till den enskilde att försöka parkera där det är upplyst och undvika att parkera runt nöjesstråk eller i kvarter där det är besvärligt, säger Per Svartz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".