MALMÖ

Vart tredje malmöbarn lever fattigt

Barnen i Malmö är fattigast i landet. Det visar ny statistik från Rädda Barnen.

Vart tredje barn i Malmö kommun lever i ekonomisk utsatthet. Värst är det i Rosengård, Fosie och Södra innerstaden.

– För de familjer som under många har haft socialbidrag kan man vara mer aktiv och se till att barnen har det bra, säger Mats Norrman, sektionschef för ekonomiskt bistånd på Fosie Stadsdelsförvaltning.

Mats Norman tror att man delvis kan sänka barnfattigdomen i Fosie genom att anställa fler socionomer och bevilja barnfamiljer bidrag för att köpa till exempel cyklar och datorer. Men Mats Norman betonar att föräldraansvaret är av stor vikt.

– Som förälder har man ett ansvar för att se till att de pengar man har disponeras på ett sätt som också kommer barnen tillgodo, säger han.

Barnfattigdomen i Sverige har totalt sett minskat sedan Rädda Barnens rapport 2004. Samtidigt visar den nya kartläggningen på att klyftorna mellan olika grupper av barnfamiljer har ökat. Barn till föräldrar med utländsk bakgrund och barn till ensamstående föräldrar har en ökad risk att drabbas av fattigdom.

Hälften av alla barn som bor tillsammans med en ensamstående förälder eller i en familj med utländsk bakgrund lever under Rädda Barnens fattigdomsgräns.

– Det är oroande att så många barn idag lever i en ekonomisk utsatthet. Det påverkar deras möjligheter att få en jämlik framtid, säger Maja Salsbäck på Rädda Barnen i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".