Sjukvård

Nu skjuts operationer upp

Från och med måndagen börjar sjukvården inom Region Skåne, med anledning av den eventuella sjuksköterskestrejken som väntas starta om en vecka, att skjuta upp planerad vård och prioritera akut vård. Det innebär bland annat inställda operationer.

- Vi vårdar alla som kommer akut sjuka till oss. Vi tar också hand om alla cancerpatienter. Men vi skjuter upp operationer där det inte finns en medicinsk risk att göra det. Det kan gälla till exempel bråckoperationer, säger Ulf Kvist, sjukhuschef på Centralsjukhuset i Kristianstad.

På vårdförbundet förväntar man sig en strejk. I dag och i morgon kommer därför möten att hållas med medlemmarna i Hässleholm och Kristianstad inför nästa veckas varsel.

Marie Milvén är strategisk ledare på Vårdförbundets expedition nordöstra Skåne och hon förklarar varför strejken troligtvis blir av.

- Vi hoppas att arbetsgivarna ska lyssna på vad vi har att säga. Att våra yrken, med treårig akademisk utbildning värderas högre, säger Marie Milvén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista