Trelleborg

Extrapengar kan rädda tullanställda

Tullverket fick på tisdagen 50 miljoner i vårens tilläggsbudget som ska fördelas. Snart får de anställda på tullen i Trelleborg reda på hur deras framtid kommer att se ut.  

Facket på tullen i Trelleborg är kritisk till att tullverkets ledning dröjer med beskedet.

- Folk mår inte bra av detta, sedan jul har folk gått och lidit av att inget veta. Det har skötts dåligt, det har talats sedan länge om 50 miljoner, säger Harry Viktor ordförande i facket; tullkust Trelleborg.

Det var i januari som det stod klart att samanlagt 300 anställda måste bort om ekonomin skulle gå ihop när tullen ska rationaliseras och bland annat ett helt nytt datasystem införas.

De över 61 år skulle erbjudas pension, sammanlagt 130 personer men resten 170 anställda skulle sägas upp. Samtidigt skulle tolv tullmyndigheter i landet helt försvinna. För tullen i Trelleborg skulle det här betyda en fullständig nerläggning då samtliga 32 tjänster skulle dras in.

Efter högljudda protester från både fackligt håll och oppositionen fick finansminister Anders Borg till slut lova att tullen skulle få mer pengar men av de 370 miljoner tullverket begärde blev det nu bara sjundedel, 50 miljoner.  Men från fackligt håll är man ändå nöjd. 

– Det är ett bra tillskott, det räcker till att rädda jobbet för dem som blir kvar när pensionsavgångarna är klara, säger Harry Viktor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".