Vårdkonflikten

Patienter flyttas in för en eventuell strejk

Vårdstrejken närmar sig och nu flyttas patienter för fullt mellan sjukhusen i Skåne.

– De som kan sitta upp får åka taxi, behöver de ligga men klarar sig utan vård under transporten kan de åka bårtaxi, behöver de vård under transporten är det ambulans som gäller, säger Rolf Ohrlander, förvaltningschef på Ambulans- Katastrof- och beredskapsförvaltningen i Region Skåne, ansvarig för transporterna.

Framförallt är det sjuksköterskor som förväntas gå i strejk klockan tolv på måndag, om inte Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner- och landsting kommer överens om ett nytt löneavtal.

Varslet gäller sjukhusen i Hässleholm, Helsingborg, Ystad och Trelleborg. På onsdagen utökade Vårdförbundet konfliktvarslet och nu berörs ytterligare 900 medlemmar i Skåne, denna gång på MAS i Malmö och på Ängelholms sjukhus. Det nya varslet träder i kraft den 5 maj.

Patienter som flyttats från Helsingborgs lasarett till Ängelholm inför det första varslet kan alltså behöva flyttas igen.

– Vi har redan anmält till vårdförbundet att delar av de varsel som är lagda är samhällsfarliga och det ska vi förhandla och med ytterligare ett varsel har vi, enligt min uppfattning passerat en bra bit över det som är samhällsfarligt, säger Rolf Ohrlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".