Vårdkonflikten

Otydliga dispensansökningar från arbetsgivarna

Det är fortfarande låst läge mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting i vårdkonflikten. I veckan har vårdförbundet i Skåne fått ta emot dispensansökningar från sjukhusen i Skåne som är varslade om strejk men bara två ansökningar av mer än 25 har beviljats.

– Vi har fått in 19 dispensansökningar från Ystad och en handfull från Trelleborg. Det gäller allt från akutverksamhet till geriatrisk verksamhet, säger Pia Arndorff, skåneordförande i Vårdförbundet.

Samtidigt som arbetsgivaren och vårdförbundet fortsätter att vara oeniga har dispensansökningarna trillat in till vårdförbundets kontor i Malmö. Nu har de skickats till förbundet i Stockholm för ett officiellt beslut.

För att få dispens krävs till exempel att arbetsgivaren kan säga på vilket sätt verksamheten påverkas av en eventuell strejk.

På torsdagen förhandlade Region Skåne med vårdförbundet om det samhällsfarliga i varslen som har lagts, en förhandling som slutade i oenighet.

Men trots att det har kommit in över 25 ansökningar så har bara två beviljats. Den ena i Helsingborg för vård av patienter i livet slutskede och den andra i Trelleborg där det handlar om cancervård. Att så få har fått dispens beror på att arbetsgivarna har varit otydliga i sina ansökningar, säger Pia Arndorff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista