På måndag kan strejken bryta ut. Sven Oredsson är verksamhetschef på akuten. Foto: Lasse Olsson
Vårdkonflikt

Oenighet om akutvård

Effekterna av den varslade strejken på flera skånska sjukhus nästa vecka märks redan. Åtskilliga patienter har redan fått flytta till andra sjukhus. På torsdagen sa Vårdförbundet nej till de undantag som flera av de varslade sjukhusen har begärt.

Helsingborg ville undanta ett antal intensivvårdsplatser och delar av akutmottagningen från strejken eftersom de ansåg att det skulle vara samhällsfarligt att stänga dem

- Det kommer att vara ganska tomt här. Akutmottagningen blir i princip stängd. Undantaget är patienter som kommer med ambulans i ett livshotande tillstånd, säger Sven Oredsson, verksamhetschef på akuten i Helsingborg.

Här är ledningen oenig med Vårdförbundet som menar att ambulansen kan åka till ett annat sjukhus.

- Det skulle vara en fara för livet att behöva förlänga transporten med en halvtimma till Malmö eller Lund, säger Sven Oredsson är verksamhetschef på akuten i Helsingborg.

Intensivvården och hjärtintensiven håller öppet. I övrigt stängs alla avdelningar, utom dialys, barnavdelning och psykiatrin som inte berörs av strejken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".