Barsebäck

Barsebäcksverket lever med utbildning

Intresset för att utnyttja nedlagda kärnkraftsanläggningen i Barsebäck är stort. 2020 börjar rivningen och fram tills dess vill både privata företag och forskare utnyttja anläggningen.

- Det finns många idéer både inne från huset och folk ringer från omvärlden och vill utnyttja lokalerna, säger Göran Larsson, som är chef för affärsutvecklingen i Barsebäck.

De tomma kontoren kan hyras ut som ett kontorshotell. Maskiner och specialutrustning kan säljas av som reservdelar till andra kärnkraftverk och forskare tar prov på väggbetongen för att se hur den reagerat på åratal av strålning. Men framförallt kommer Barsebäcksverket att användas i utbildningssyfte.

För tre veckor sen startades det kurser här för personal som jobbar på andra kärnkraftverk i landet.

- Vi kan göra övningar och skyddsronder på ett riktigt sätt, säger Roland Hultberg, på kärnkraftsäkerhet och utbildning, KSU, som håller i utbildningarna och är tacksam för möjligheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".