Trafik

Sydöstra Skåne gillar kollektivtrafik

Fler sydostskåningar skulle åka kollektivt om det bara gick. Det visar en undersökning som Region Skåne gjort. 

I höstas fick de sydostskåningar som ville ge sina synpunkter på hur de tycker att kollektivtrafiken i sydöstra Skåne fungerar. 1 600 tog chansen varav 500 ungdomar.

Nu har beredningen besökt Simrishamn för att presentera delar av resultatet för politikerna.

Undersökningen visar att många fler skulle åka kollektivt om de bara kunde. Många önskar att alla tåg mellan Malmö och Ystad fortsatte till Simrishamn vilket skulle ge trafik varje timme i stället för varannan som i dag. Många irriterar sig på att de ofta ser tåg som står stilla i Ystad i onödan som man upplever det.

Att åka buss på kvällar och helger till och från aktiviteter fungerar bara mellan de större orterna.

Regionens mål för kollektivtrafiken är att alla orter med mer än 5 000 invånare ska kunna nå sitt närmaste regionala centrum, någon av orterna Malmö, Lund, Kristianstad eller Helsingborg på max en timme och att det ska finnas tio avgångar i varje riktning.

Övriga tre regionala centrum i länet ska kunna nås på två timmar. Det målet klarar man inte från en enda av de fem större orterna i sydost, Simrishamn, Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Skurup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".