Vårdstrejken

Nu börjar patienternas rundresa

Förflyttningen av patienter från de skånska sjukhusen som är varslade om strejk på måndag är nu i full gång. Universitetssjukhuset i Lund tog på fredagen emot patienter från Helsingborg och Ystad.

– Eftersom vi är mindre personal och vi får ännu fler patienter är det klart att det blir stressigt, säger Johan Malmbjer, som är sjuksköterska på kirurgen i Lund.

Hittills har det kommit 15 patienter till kirurgavdelningen på Universitetssjukhuset i Lund. Sjukhuset kommer sammanlagt att frigöra 100 platser. För att klara av det har man kallat in extrapersonal och minskat på antalet mottagningstillfällen för att personalen istället ska kunna jobba med patienterna på vårdplatserna.

– I det korta perspektivet kommer vi kunna hantera det här, men på lång sikt innebär det en minskning av sjukvården, och där finns en fara med ökat lidande för patienterna, säger Jan Hedenbro som är verksamhetschef på kirurgen i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".