Båstad

Banverket tänker inte höja perrong

Det blir ingen handikappanpassning av perrongen på Båstads station, om inte kommunen betalar den själv. Det har Banverket meddelat Båstads kommun efter att kommunen klagat på att perrongen är på tok för låg.

Skånetrafiken och Banverket har gjort en överenskommelse om att förlänga och handikappanpassa perrongerna vid så gott som alla järnvägsstationer i Skåne, men det gäller alltså inte Båstad.

Kommunala handikapprådet i Båstad har kommit fram till att det kan vara så mycket som 72 centimeters skillnad mellan perrongen och tåggolvet på Båstads station. Kommunen anser att det är ett problem som inte bara rör till exempel rullstolsburna, utan att perrongen är farlig för de flesta resenärerna oavsett.

Banverket svarar att man går efter hur många resande det finns på en ort när de bestämmer vilka stationer som ska åtgärdas, och på den listan hamnar Båstad långt ner. Dessutom ska stationen flyttas när Hallandsåstunneln är klar.

Banverket förklarar att det i och för sig är tekniskt möjligt att göra en tillfällig lösning fram till dess, men att kommunen i så fall själv får betala, eftersom Banverket inte har några pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".