Strejkande sjuksköterskor i Ystad. Foto: Madeleine Fritsch.
Vårdkonflikten

Akutvård trots vårdstrejk

Klockan tolv på måndagen inleddes strejken bland sjuksköterskor på sjukhusen i Helsingborg, Ystad, Trelleborg och Hässleholm.

- Man kan inte vända sig till dessa sjukhus, men det finns andra akutmottagningar för dessa patienter. Om man blir allvarligt sjuk med ett livshotande tillstånd så blir man ändå mottagen på de mottagningar där personalen tagits ut i strejk. Man kan också få akutvård på sin vanliga vårdcentral, säger Karel Marsál, chefläkare Region Skåne.

150 sjuksköterskor strejkar i Trelleborg

I Trelleborg tågade 150 sjuksköterskor ut i strejk. De lämnade sina arbeten och samlades utanför entrén till sjukhuset.

– Vi vill visa att vi vill ha högre lön. Nu ska vi vara strejkvakter och ha möte med Vårdförbundet, säger Elisabeth Palm som arbetar på avdelning 11 vid lasarettet i Trelleborg.

Dramatiskt i Helsingborg

På Helsingborgs lasaretts akutmottagning blev det dramatiskt i samband med strejkstarten. Först var beskedet att fyra sjuksköterskor skulle utföra skyddsarbete och att de övriga skulle gå i strejk, men strax före tolv kom beskedet att strejken stoppades för samtliga sjuksköterskor.

- Vi har fått besked att alla ska arbeta enligt sina ordinarie scheman. Nu återstår att se vad vi kan göra för patienterna. Vi har inte tillgång till röntgenpersonal eller laboratoriepersonal, säger Jessica Treptow Hylander.

Många frågor till fackombuden

I Helsingborg träffade de strejkande sina fackombud för information.

– De anställda ställer frågor till mig om ersättning från konfliktkassan och hur man ska agera på respektive arbetsplats, säger Ulf Larsson, fackligt ombud för Vårdförbundet i Helsingborg.

Tyst och tomt i Trelleborg

Samtidigt som cirka 150 sjuksköterskor tågade ut från Trelleborgs lasarett så lämnades lokalerna ganska tomma.

– Nu är det tyst. Det är inte så mycket av verksamheten som är igång. Ju längre tid det går, desto svårare blir det att upprätthålla rutinerna, säger Peter Järntorps som är verksamhetschef för medicin på lasarettet i Trelleborg.

I Ystad och Helsingborg har många av de varslade sjuksköterskorna fått stanna kvar på jobbet, i väntan på besked om deras strejk är samhällsfarlig.

Besvikelse i Ystad

– Det råder stor besvikelse bland personalen. Vi har ingen förståelse från arbetsgivarna. Vi får en klapp på axel för att vi är duktiga, men inte betalt för det, säger Diana Rolf, sjuksköterska på akuten i Ystad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".