VÅRDKONFLIKTEN

800 nya medlemmar i Vårdförbundet

800 nya medlemmar i Vårdförbundet

Vårdförbundet i Skåne har fått 800 nya medlemmar i samband med strejken. Enligt vice ordförande i Skåne, Mats Runsten, är det strejkkassan som har lockat de nya medlemmarna.

Som oorganiserad riskerar man att få gå hemma utan lön under strejken men om man går med i förbundet så får man full ersättning. I söndags gick ansökningstiden ut för dem som ville bli medlemmar och få strejkersättning. I dagsläget har förbundet cirka 14 000 medlemmar i Skåne.

Besked idag om strejken är samhällsfarlig

De skånska parterna i vårdstrejken träffas på tisdagen för att återigen diskutera om delar av strejken är samhällsfarlig eller inte.

Den centrala nämnd som sammanträdde i frågan på måndagen beslutade skicka tillbaka frågan till de lokala parterna för ny bedömning.

– Så länge det inte finns något beslut är strejkåtgärderna uppskjutna, säger Karel Marsal, chefsläkare i Region Skåne.

Omkring 300 av de 1 000 sjuksköterskor i Skåne som varslats om strejk kunde inte börja strejka på måndagen, eftersom Region Skåne anser att det vore samhällsfarligt.

Det handlar framför allt om akut- och intensivvård i Ystad och Helsingborg. Och åtminstone till på onsdag får de nog fortsätta vänta på strejk. Skåneparterna träffar varandra på tisdagseftermiddagen och på onsdag ska de sedan möta den centrala nämnden igen.

– Nu ska vi som lokala parter, alltså Vårdförbundet i Skåne och Region Skåne försöka komma fram till hur vi ska lösa det så att varslet kan träda ikraft så snabbt som möjligt, säger Pia Arndorff, ordförande för vårdförbundet Skåne.

Strejkande sköterskor får inte vara inne på sjukhuset

Vårdstrejken går nu in på sin andra dag. Den första dagen var lite förvirrad. Omkring 900 sjuksköterskor i Skåne hade tagits ut, men flera av dem fick jobba eftersom det pågår förhandlingar om vilka varsel som är samhällsfarliga.

Idag är en del av dem strejkvakter.

– Vi ska se till att det inte kommer in någon som gör vårt jobb. Igår fick vi vara i lokalerna, men nu säger arbetsgivaren att vi inte får vara där längre, säger sjuksköterskorna Maria Wiberg och Malin Nilsson som jobbar på ortopeden på Helsingborgs lasarett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".