HELSINGBORG

Luften är fortfarande dålig i Helsingborg

Luften i Helsingborg är fortfarande för dålig för att alla invånarna tryggt ska kunna andas in den.

Det är länsstyrelsen som har utvärderat det åtgärdsprogram som startade i Helsingborg förra våren för att förbättra luften. Målen skulle egentligen ha uppnåtts redan i januari, men nu visar det sig att man inte har hunnit med att utföra alla åtgärder.

– Jag hade hoppats att vi skulle ha kunnat genomföra de här åtgärderna och hade hoppats att vi skulle ha kommit längre för de skulle egentligen ha varit genomförda under 2007, säger Lars Thunberg (kd), ordförande i miljönämnden i Helsingborg.

Han förklarar fördröjningen med att det har skett en del omorganiseringar i kommunen, då man förra sommaren slog ihop stadbyggnadsförvaltningen och tekniska förvaltningen som båda två hade ansvar för olika frågor inom åtgärdsprogrammet. Det tog ett tag innan man fick ordning på allt igen. Men enligt Lars Thunberg ska man som kommuninvånare inte oroa sig.

– Om man jämför med Hornsgatan i Stockholm har vi inte alls samma problematik men det hindar inte oss från att försöka förbättra luftkvaliteten, säger Lars Thunberg.

Vad länsstyrelsen bland annat ville att man skulle genomföra var en minskning med 3 000 bilar per dygn på den starkt trafikerade Södra Stenbocksgatan. Men det har man inte lyckats med.

– Vårt uppdrag från politikerna är att vi självklart ska lösa det här. Problemet är bara att vi har lite olika bild av hur det här ska genomföras och vi har lite problem med tiden, säger Lars Nilsson på gatukontoret i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".