Skåne

Polisen vill minska ungdomsfylleriet

Fler poliser, ökat öppethållande på polisstationer och tätare kontroller av är Skånepolisens mål de närmaste åren. Dessutom ska samarbetet över länsgränsen öka väsentligt.

Det blir också fler poliser i Skåne under det här decenniet, cirka 500 nya tjänster. Därmed kommer antalet polisstationer som har öppet dygnet runt att mer än fördubblas, främst i nordväst.

Polisen i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg ska från och med nu samarbeta mycket mer än hittills. Efter en fem år lång process har de fyra länspolisorganisationerna kommit överens om att arbeta på samma sätt och sträva efter gemensamma mål.

Bland annat har de fyra enats att använda den så kallade Kronobergsmodellen för att minska våldsbrotten runt krogar och andra nöjesställen. I Kronoberg har våldet minskat genom att polisen fått ner fylleriet hos ungdomar ute på stan, genom ökade kontroller på krogar och genom att öka kontakterna med krogvakter.

Nu ska alltså Kronobergsmodellen användas även i Skåne. Men det innebär inte att Skånepolisen hittills har arbetat fel, anser länspolismästare Eva Årestad Radner.

– Vi har jobbat med delar av metoden, men inte så organiserat. Det gäller att ingripa tidigt på helgkvällarna och se till att ungdomarna inte är berusade på stan, säger Eva Årestad Radner, länspolismästare i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".