Utbildning

Lundaexamen helt utan fysisk närvaro

Numera går det att ta examen utan att sätta sin fot på ett campus. I eftermiddags fick man vid Lunds universitet se beviset. Studenten Anthony Lawther gick upp med sitt examensarbete i geografi och blev den förste student i Lund som tagit en master helt på distans.

Centrum för geografiska informationssystem, Gis, vid Lunds universitet där Anthony Lawther varit student har 20 distanskurser som läses av 600 studenter som är spridda över hela världen.

Kurserna är bara nätbaserade och det innebär att man kan sitta precis var man vill där det finns en dator. Studenten klickar in på kursens hemsida och kan där lyssna och titta på olika föreläsningar, och behöver alltså aldrig komma till Lund. Inte ens för att tentera, för även det sker över nätet. Anthony Lawther har varit mycket i Skottland där han undersökt risken för jordskred.

- Man kan arbeta samtidigt, så man behöver inte ta studielån, säger Anthony Lawther.

Andra nackdelar med att läsa på distans är att pedagogiken blir lidande, eftersom student och lärare inte möts. Många är också kritiska mot just den distanskurs som Anthony Lawther läst, eftersom 95 procent av studenterna inte bor i Sverige, och kritikerna undrar vad Sverige får för nytta av det.

- Vår interaktion med omvärlden är viktig, både som goodwill för Sverige och för att visa att internationellt samarbete är av största vikt, säger Petter Pilesjö som är föreståndare för Giscentrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".