Skåne

Polisen samarbetar över länsgränserna

Efter många år av neddragningar och stängningar av polisstationer, vänder nu trenden i Skåne. Under det här decenniet ska antalet poliser öka med 500 och i år fördubblas antalet nattöppna polisstationer.

Idag finns det dygnetruntbemanning i de sex största skånska kommunerna. Det närmaste året kommer åtta nya närpolisområden, de flesta i Nordvästskåne, ha öppet 24 timmar om dygnet.

Ändå är polismyndigheten inte nöjd. På eget initiativ har polisstyrelserna i Skåne, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län kommit överens om ett formaliserat samarbete.

I ett första steg handlar samarbetet om satsning mot våldsbrott och på att genomföra gemensamma tillslag mot internationell brottslighet.

Sedan 2007 har polisen i Skåne och Blekinge en gemensam länskommunikationscentral. Frågan är om det sydsvenska samarbetet är första steget till att länspolismyndigheterna försvinner. Moderaten Bengt Svensson är ordförande i polisstyrelsen i Skåne.

– Blir samarbetet fruktsamt så minskar behovet av andra förändringar, säger Bengt Svensson (m), ordförande i polisstyrelsen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".