SKÅNE

Nazister sprider propaganda på skolor

Nästan var fjärde högstadie- eller gymnasieskola i Skåne har utsatts för nazistisk eller främlingsfientlig propaganda, det här eller förra läsåret. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Hasslarödsskolan i Osby är en skola som flera gånger utsatts för klistermärken och sprayade schabloner med främlingsfientliga budskap.

– När vi upptäcker det polisanmäler och dokumenterar vi det. Sedan ska de bort så fort som möjligt men det lämnar oftast spår, säger Eva Jensén, en av rektorerna på Hasslarödsskolan i Osby.

Hon har blivit illa berörd av de främlingsfientliga klistermärken som hittats på skolans byggnader. Ofta är det efter helgen de upptäckts och de gör reklam för en hemsida där nazistiska och främlingsfientliga grupper och personer samlas.

Hasslarödsskolan är inte ensam. Planscher från den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front (NSF) har nyligen hittats på bland annat Jacobsskolan i Hässleholm och runt om i hela Skåne får skolor hantera de främlingsfientliga budskap som olika grupper försöker sprida genom att använda skolorna som reklampelare.

En undersökning som Sveriges Radio gjort bland rektorer på högstadie- och gymnasieskolor visar att var nästan var fjärde skola i Skåne utsatts för främlingsfientlig eller nazistisk propaganda under detta eller förra läsåret. Skåne är något hårdare ansatt än riket i stort.

– Jag tycker det är tråkigt. Ungdomar vet oftast inte vad de står för. De försöker få med sig folk för att det är en häftig grej. Det är tråkigt eftersom det är otroligt många som blir kränkta och nertryckta av det de gör, säger Molly Sandberg som går i 9:an på Hasslarödsskolan.

När rektor Eva Jensén fått se Hasslarödsskolan full med rasistiska budskap har hon reagerat starkt. Hon tycker situationen är allvarlig.

– Det är ett enkel sätt för de här organisationerna att snabbt nå ut till många. Målgruppen är också sårbar, det är yngre personer, vår framtid, säger Eva Jensén.

Effektivt att föra ut propaganda till ungdomar

Att rikta sig mot skolelever är en väldigt effektiv strategi berättar Rickard Ekman, talesperson för Sveriges största nazistiska organisation, Nationalsocialistisk front.

– De som svarar bäst på vårt budskap är ungdomar och äldre, säger Rickard Ekman.

Nationalsocialistisk front, NSF, är en nazistisk organisation som bland annat står för etnisk rensning, som hyllar Adolf Hitler och som anser att förintelsen aldrig ägt rum. Det är den högerextrema organisation som enligt Sveriges Radios undersökning varit den mest aktiva på de Skånska skolorna.

Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo, som granskar den svenska extremhögern, tycker att det är viktigt att skolorna inte bara fördömer de elever som öppet visar nazistiska sympatier, utan att man tidigt uppmärksammar och startar en dialog med dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".