HELSINGBORG

Högläsning ska hjälpa utbrända ut i arbete

Stadsbiblioteket i Helsingborg har med hjälp Försäkringskassan startat en läsecikel för kvinnor med diagnosen utbrändhet.

– När man har gått hemma länge finns ett stort behov av att komma ut och att få var med andra i samma situation och det är något speciellt med böcker, säger Lena Gustavsson, en av deltagarna i stadsbibliotekets pilotprojekt i Helsingborg.

Omkring 64 000 personer är långtidssjukskrivna i Skåne och i ett projekt för att minska antalet sjukskrivingar samarbetar Försäkringskassan nu med organisationen Kultur i vården  och olika skånska bibliotek.

I pilotprojekt i Helsingborg har sex kvinnor under våren träffats regelbundet och läst högt ur olika böcker. Tanken är att träffarna och skönlitteraturen skall påverka deras hälsa positivt och få dem att börja arbeta igen.

Lena Gustavsson har varit sjukskriven i tre år och hon känner att läsecirkeln har gett henne en bättre vardag.

– Jag tycker att jag känner mig piggare när jag har varit här. Det är viktigt för oss att komma in i ett sätt där man lär sig koncentrera sig igen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".