LUND

Mängder med operationer ställs in

När vårdstrejken på torsdagen utvidgas kommer bara patienter med livshotande skador att opereras på Lunds universitetssjukhus. Det kan innebära fara för en del patienter.

– Personer som skulle bli hjärtopererade får det här uppskjutet. Det kan innebära att en del kommer att bli sämre, säger Thorinn Gudmundsson, driftansvarig läkare på akutmottagningen i Lund.

Det är ansträngt inom sjukvården i Skåne. Ju längre strejken håller på desto tuffare måste man vara i sina bedömningar. Som det är nu kommer bara de personer som har livshotande skador att opereras på sjukhuset i Lund. Det innebär att det kan finnas patienter som redan är inlagda, som länge har väntat länge på sin operation, men som nu får den uppskjuten.

– Självklart är jag orolig. Det kan bli allvarliga konsekvenser om operationen dröjer för länge, säger Björn Ekmehag, en av verksamhetscheferna på hjärt- och lungdivisionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista