SKÅNES FÄRDTJÄNST

Tuffa arbetsdagar för färdtjänstchaufförer

Många små taxiföretag har försvunnit och priserna har sjunkit kraftigt vilket märks på lönerna och arbetsvillkoren. Färdtjänsten och sjukresorna i Skåne har de senaste åren genomgått en stor omvandling.

– 40 timmarsvecka finns inte på taxi. Det blir ofta 50-60 timmar eller mer. Efter 13 timmar är man ingen bra chaufför, säger taxichauffören Pia Snecker.

Lönerna i branschen är låga. Chaufförerna tjänar strax över 90 kronor per timme. Att arbeta mer än heltid är ofta enda sättet att få in en normal månadslön.

Det är Skånetrafiken som köper in färdtjänst och sjukresor men politikerna i Skånetrafikens nämnd har inte ställt några krav kring arbetstider på entreprenörerna. Så länge lagen om elva timmars dygnsvila följs får chaufförerna köra hur många timmar som helst.

Det är vanligt med långa dagar, säger alla chaufförer som vi har pratat med. En som försöker hålla nere lite på arbetstiderna är Naim Dibrani från Hässleholm. Men han kör ändå mer än elva timmar per dag och får ta rast när det blir en lucka emellan körningarna.

– Det är ingen lätt bransch, att ligga och köra elva timmar på dagen och lyfta rullstolar in och ut ur bilen. Det är tufft men det går, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".