Skånes färdtjänst

Låga färdtjänstpriser ger låga löner

Ronny Billman har blivit något av en taxikung i Skåne. Genom att lägga under sig det mesta av samhällsbetalda resor i 28 av Skånes 33 kommuner har Ronny Billman byggt sig ett imperium som alltså förväntas gå med 27 och 33 miljoner i vinst i år.

Arbetsdagarna för dem som kör färdtjänst och sjukresor i Skåne är upp till 13 timmar långa och det är svårt för förarna att ta rast. Chaufförerna skyller på de låga priser som Skånetrafiken betalar för transporterna.

– Vi har 18 procents avkastning, säger Ronny Billman, ägare till Taxibil syd i Ystad.

Det är de låga priserna som har fått huvudmännen, politikerna i Skåne, att teckna avtal med Taxibil syd. Men förarna klagar över låga löner och stressig arbetsmiljö. 13 timmars arbetsdag och ingen chans till lunchrast vittnar förarna om.

Ronny Billman håller med om att det är en låglönebranch. Men det här kan bara lösas genom att huvudmännen betalar mer för transporterna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".