Malmö

Brobyggarprojekt i Rosengård får kritik

För ett år sen beslutade Malmö stad att återinföra brobyggarna, projektet som skulle stoppa stenkastning och minska motsättningarna mellan räddningstjänsten och de boende på Rosengård.

Men nu får det nya brobyggarprojektet kritik för att de satsar på information till vuxna istället för till barn och för att man inte är på plats när bränderna sker.

Emine Aris, som är före detta brobyggare i Rosengård, anser att problemet med stenkastning har ökat sedan hennes brobyggargrupp fick sluta för drygt ett år sedan. Projektet hade då som huvuduppgift att följa med brandmännen på deras utryckningar för att förhindra stenkastning och bråk. De nya brobyggarna jobbar idag i förebyggande syfte och deras huvudmålgrupp är vuxna med utländsk bakgrund. En målgrupp som Emine Aris inte tycker är lämplig.

- För att komma igenom till föräldrarna så måste det gå genom barnen, för det är många av dem som inte kan språket. Då fungerar barnen som föräldrar i familjen, säger Emine Aris är före detta brobyggare i Rosengård:

Huvudansvarig för projekten är Britta Ström på Malmö Stad och hon anser inte att kritiken är befogad.

- Det här med stenkastning går i vågor. Projektet kom till i en akut situation, och det fanns rop på att vi måste göra något, säger Britta Ström.