MILJÖ

Företagare dåliga på miljöbilar

Koldioxidutsläppen från de skånska bilarna minskar, visar nya siffror från Vägverket. Men det finns de som fortfarande är dåliga på att köra miljövänliga bilar; företagen i Skåne.

I Sverige har vi i särklass de mest bränsleslukande bilarna om man jämför med resten av EU. De värsta miljöbovarna är företagen. Deras ofta stora företagsbilar släpper i genomsnitt släpper ut 190 gram koldioxid per kilometer. EU:s mål ligger på 120 gram.

– Jag har en känsla av att företagarna blir miljömedvetna hela tiden. Jag tror vi går åt rätt håll, säger Ingemar Stensson, vd för Tidningsbärarna.

Tidningsbärarna, som delar ut många av våra svenska tidningar i Skåne, har genom att byta ut många av sina bilar till små, bränslesnåla minskar kraftigt på sina utsläpp. Men många av de företag som Sveriges Radio har ringt runt till säger att de inte bara kan tänka på hur bränslesnål bilen är utan att de också måste tänka på hur säker den är.

– Många småbilar idag som får högsta betyg vid krocktester, Gunnar Hadders på Gröna bilister.

– Men vid en krock har det ju betydelse hur mycket en bil väger. Men om alla körde miljövänliga småbilar skulle det vara säkert för alla.