SKÅNE

Stor ökning av klamydia bland barn

Antalet barn och ungdomar i åldern 10-14 år som får klamydia ökar kraftigt. Sedan år 2000 har antalet ökat med 150 procent.

– Med den upplysning vi har om de sexuella sjukdomarna idag tycker jag att det är konstigt att det är så många unga, säger Karin Svensson, sjuksköterska på ungdomsmottagningen i Kristianstad.

Det är företaget Vårdfakta som analyserat statistik från Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet och siffrorna är skrämmande. Fler smittades av en könssjukdom under 2007 än något år tidigare. Och könssjukdomarna går neråt i åldrarna.

För första gången var flickor 15-19 år den största gruppen med klamydia i Sverige. Tidigare har det varit flickor mellan 20 och 24 år. Bland barn i åldern 10-14 år ökar klamydia kraftigt. Även om det i faktiska siffror bara rör sig om ett par hundra barn som är så unga och har klamydia, är utvecklingen mycket skrämmande, säger Karin Svensson. Hon har mött 14-åringar som har haft klamydia. Men hon vill inte döma ungdomarna.

– De är en produkt av trenden i samhället, med ett friare sexualliv, säger hon.

Enligt Karin Svensson är alkohol den stora boven i dramat. Hon upplever att ungdomar dricker allt mer och att de börjar tidigare och tidigare. Trasiga familjeförhållanden gör också att unga söker kärlek och bekräftelse på annat håll i form av lösa sexförbindelser.

Eftersom klamydia inte har några tydliga symptom är risken stor att många aldrig får behandling.

– Risken för att de ska råka ut för andra sjukdomar och handikapp, exempelvis att de blir sterila är större, säger Karin Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista