Sjukvård

Akutbilarna försvinner

(Uppdaterad 15:50) Region Skåne avvecklar sina akutbilar. Verksamheten som har inneburit att läkarbilar följt med ambulanserna ut på larm har fått mycket kritik för att vara dyr och ineffektiv.

Det betyder att inga läkarbilar längre kommer att följa med ambulanserna ut på större larm. Istället väljer Region Skåne att satsa på hemsjukvårdsverksamhet för äldre och barn med särskilda behov.

– Vi tror att vi får ut mer av den här konstruktionen. Ju fler hembesök och fler ute som kan få nytta av att få medicinsk kompetens hem till sig, ju större blir tryggheten och man kan undvika fler onödiga akutbesök, säger Henrik Hammar (m), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Att femklövern i Region Skåne väljer att avveckla akutbilarna säger man handlar om en politisk prioritering, man vill satsa på närsjukvården. Och enligt Henrik Hammar har flera utredningar varit kritiska till nyttan av akutbilarna, som kostar regionen 43 miljoner kronor årligen.

– Jag är övertygad om att vi kommer att kunna utveckla ambulanssjukvården också men kanske på ett annat sätt än de sista åren, säger han.

Den hembesöksverksamhet som regionen nu istället väljer att satsa på ska drivas av en privat entreprenör, vara igång över hela Skåne, senast i januari. Tanken är inte att en sjuk skåning själv ska kunna ringa och beställa hembesök, utan det är främst vårdcentralerna, den kommunala hemsjukvården och sjukvårdsrådgivningen som avgör när det finns ett behov. Och även om politikerna betonar att satsningen är till för patienterna, är målet också att belastningen på den vanliga sjukvården ska lätta.

– Det är inte rätt ställe att en gammal människa ska behöva åka in till en akutmottagning och vänta långa tider. Det kan vi lösa på ett annat sätt, säger Henrik Hammar.

Förändringen genomförs till årsskiftet.