VÅRDKONFLIKTEN

Utvidgad strejk stängde MAS

Vid lunchtid på måndagen togs nästan 1 000 av Vårdförbundets medlemmar på Universitetssjukhuset i Malmö ut i strejk. Totalt strejkar därmed 1 400 sjuksköterskor och biomedicinska analytiker i Skåne.

Totalt strejkar därmed 1 400 sjuksköterskor och biomedicinska analytiker i Skåne, förutom på Umas även på sjukhusen i Ängelholm och Hässleholm.

– Det är en kraftuppvisning hur mycket det påverkar när man stänger MAS, säger Puck Sigling, sjuksköterska på öronklinikens vårdavdelning på Umas.

Två tredjedelar av Universitetssjukhuset i Malmö är nu stängt och 500 vårdplatser står tomma. Strejken slår hårt i Skåne den här gången, och Pia Arndorff, ordförande i Vårdförbundet Skåne säger att det är en balansgång hur mycket facket kan ta i.

– Det gäller att ta ut så många av våra medlemmar att det märks och att vi kan locka ut politikerna till den diskussion vi vill ha. Men det gäller också att se till att de som är allvarligt sjuka får den vård de behöver, säger hon.

Omkring 280 patienter har flyttats från Universitetssjukhuset MAS i Malmö till sjukhusen i Trelleborg, Ystad och Helsingborg.

– De patienter som vi har skickat ut har vi informerat noga och de har varit positivt inställda och vi har inte fått några klagomål. De kommer till en avdelning i Helsingborg som har samma specialitet som vi med personal som kan det här, säger sjuksköterskan Puck Sigling.