SKÅNE

Fler vägar får gummiasfalt

Gummiasfalten är här för att stanna. Förra sommaren experimenterade Vägverket med gummiasfalt på två skånska vägsträckor. Testet blev en succé och nu ska fler vägar få gummiasfalt.

– Fördelen är att den får längre livslängd och att man får ner bullernivåerna. Men det är också positivt för miljön eftersom man får bort överskottet på däck, säger Lars Preinfalk, projektledare på Vägverket.

Redan på 1970-talet gjordes det försök med att lägga gummiasfalt i Sverige. Men då tyckte man inte att metoden fungerade tillräckligt bra. Idag har gummiasfalten vidareutvecklats och enligt Lars Preinfalk har den kommit tillbaka för att stanna.

I slutet av maj läggs gummiasfalt på väg 9 vid Ystad Sandskog och på sträckorna Vellinge-Petersborg och Fredriksberg-Sunnanå på E6:an. Det kommer att gå åt 11 000 ton gummiasfalt. Produktionen är dyrare men enligt Lars Preinfalk blir underhållet billigare.

– Gummit gör att beläggningen blir elastisk och kan röra sig, det gör att man slipper de sprickor som blir i vanlig asfalt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista