SKÅNE

Bankrånen ökar dramatiskt

En våg av bankrån sveper över Skåne. Hittills i år har nästan dubbelt så många banker rånats som under hela förra året. Bara den senaste veckan har tre banker i Malmö rånats.

I tisdags rånades SEB:s kontor på Jägersrovägen i Malmö av två maskerad män beväpnade med en yxa.

I måndags rånades Swedbanks kontor i Nydala, det var för övrigt andra gången i år som det kontoret blev utsatt.

Sammanlagt har det skett 15 bankrån i Skåne hittills i år, under hela förra året var det bara åtta.

Trenden är den samma i hela Sverige, under årets tre första månader anmäldes det enligt Brottsförebyggande rådets statistik 53 bankrån i Sverige jämfört med 63 bankrån under hela 2007.

I mer än hälften av fallen är det Swedbanks kontor som blivit rånade, men företagets säkerhetschef Bertil Ellvén kan inte säga varför just de blivit så hårt drabbade.

– Vi har tittat på det och vi kan inte se att vi har sämre säkerhet än de andra bankerna. För några år sedan var det en av våra konkurrenter som var utsatt och inte heller då fanns det någon förklaring till varför just de blev utsatta, säger Bertil Ellvén.

Banken har nu vidtagit en rad åtgärder för att minska risken för rån, bland annat har man infört en maxgräns på 15 000 kronor för kontantuttag som man kan göra utan att föranmäla sig. Att införa ännu hårdare säkerhetsrutiner är inte aktuellt.

– Det finns många som pratar om att bygga säkrare kontor, kraftigare väggar och skydd runt kassören men det ökar bara våldet. Vi fokuserar istället på att få klart för rånare och allmänhet att det inte går att få tag i så mycket pengar i en bank, säger Bertil Ellvén.