Malmö

Malmö har Sveriges första vätgasbil

Sveriges första miljöbil som drivs med vätgas, börjar i höst rulla i Malmötrafiken. Det är miljöförvaltningen i Malmö som tillsammans med energibolaget EON har startat ett samarbete kring nya drivmedel för bilar.

Bilen som kostar omkring 1 000 0000 kronor, är en japansk miljöbil som är ombyggd i USA för vätgasdrift. Vätgasen ska EON producera med hjälp av vindkraft.

Den är ljusblå med små moln i lacken. Den nya miljöbilen som från i höst kommer att synas i Malmötrafiken. Det är miljöförvaltningen i Malmö som har hyrt in en japansk miljöbil som är ombyggd för att kunna köras på vätgas.

Gasen görs av EON och koncernchefen Håkan Buskhe tyckte inte att det var någon större skillnad att köra bilen på vätgas.

Noll procent i utsläpp står det på bilen och det är bara vatten som blir kvar från förbränningen i motorn. Men det går åt mycket vätgas så räckvidden på en fulltank blir inte så lång.

Det är EON i samarbete med Malmö stad som ska testa vätgasen som drivmedel i bilar. Å det är inte billigt, över 1 000 000 kostar den ombyggda Toyota Prius som ska rulla i Malmö.

- Förhoppningen är att den ska synas mycket i Malmö så att allmänheten ser att det är en teknik som fungerar. Vi hoppas också att andra kommuner följer efter, och att större företag leasar sådana bilar, säger Karin Pelin, miljödirektör i Malmö.