Malmö

Mordbrandsrättegång inledd mot 71-åring

I Malmö tingsrätt inleddes på torsdagen en mordbrandsrättegång. En 71-årig kvinna stod åtalad för att ha anlagt tre bränder i Rosengård.

Antalet bränder i stadsdelen Rosengård i Malmö har ökat med 150 procent i år. I många av fallen så misstänker polisen att det är ungdomar som ligger bakom bränderna.

Den 71-åriga kvinnan är klädd i grön häktesoverall och har handklovar på sig när hon leds till rättssalen i Malmö tingsrätt. Hon berättar att hon bott i samma lägenhet i över 30 år och att hon inte skulle kunna drömma om att tända eld på något.

Men enligt åklagaren så ska hon på kvällen den 10 april i år först ha tänt eld i två papperskorgar på stormarknaden Citygross i Rosengård och senare också i källaren i det hyreshus där hon bor. Den sista branden var den som var störst och rökdykare fick kallas till platsen för att kunna släcka.

Den bevisning som presenteras mot kvinnan är dels övervakningsfilmer från Citygross där hon flera gånger ses gå fram och tillbaka vid området där branden anlades, men däremot syns inte själva papperskorgarna där det brann på filmen.

Det andra beviset mot kvinnan är att det är hennes passerkort, eller tag, som använts för att öppna källardörren vid tidpunkten när branden började och ingen annan tag har använts för att öppna dörren vid det aktuella tillfället

Kvinnan säger att hon blivit av med sin tag, och istället använder en reserv, men åklagaren kan visa att det var samma tag som användes för att öppna ytterdörren när kvinnan kom hem som också användes för att öppna källardörren.

Den 71-åriga kvinnan har nu suttit häktad i cirka tre veckor något som tagit hårt på henne, bland annat så avbryts rättegången vid ett tillfälle eftersom hon nästan svimmar. Hennes försvarsadvokat Sol-Britt Ingemansson berättar att tiden i häktet varit väldigt tuff för hennes klient.

- Hon har många fysiska åkommor som mag- och hjärtbesvär. Hon har även psykiska problem, säger Sol-Britt Ingemansson.

Kammaråklagare Göran Hellstrand säger att han idag inte kan avgöra vilket straff han tycker är lämpligt.

- Om tingsrätten delar min bedömning att brottet är styrkt, så får man undersöka om hon är i behov av vård. Innan dess kan man inte ta ställning till påföljden, säger Göran Hellstrand.