VÅRDKONFLIKTEN

Skånska sjukhus har ställt in flest operationer under strejken

Klockan åtta på lördag morgon kan patienter och sjuksköterskor återvända till Universitetssjukhuset MAS i Malmö, då avslutas strejken där. Men strejken har fått konsekvenser, Skåne är ett av de landsting där flest antal operationer har ställts in.

– Det är två parter och vi står långt ifrån varandra och vad vi förstår har förhandlingarna knappt börjat än , säger Lotta Albertson, narkossjuksköterska på UMAS som tror att strejken kommer fortsätta länge till.

Fler sjukhus borde strejkat
Trots att Skåne är ett av de landsting där flest operationer har ställts in tycker flera medlemmar att strejken inte varit tillräckligt effektiv.

– Det skulle varit fler sjukhus som strejkade så att det verkligen blev kännbart. Vi skulle gjort som i Danmark där i stort sett alla togs ut i strejk, tycker Helena på Kvinnokliniken i Malmö, som inte vill säga sitt efternamn.

Efter nästan tre veckors strejk sätter sjuksköterskorna hård press på sitt fackförbund, de tänker inte ge sig.

Även canceroperationer berörs
Hittills har strejken gjort att närmare 1 250 operationer har ställts in i regionen, 340 i Malmö och mer än 240 i Lund, minst 80 av dem rör cancerpatienter som från början inte skulle påverkas.

Trycket på akuten i Lund har också ökat eftersom akuten i Malmö varit stängd hela veckan. Man har ändå klarat av att hålla nere väntetiderna. Mycket tack vare att man lånade undersköterskor från UMAS. Och sjuksköterskornas kampvilja fortsätter att vara stark.

Kongressen blir ett kvitto
Nu på tisdag är det vårdkongress, då ska en styrelse väljas. En viktig faktor då kommer vara hur medlemmarna tycker att den nuvarande styrelsen har skött konflikten.

– Man är glad att Vårdförbundet sade nej till medlarnas bud och att det har blivit en konflikt för att visa arbetsgivaren att vi är värda mer, säger Malin Tillgren, ett av kongressombuden i Vårdförbundet Skåne.

Finns det någon risk att den nuvarande styrelsen inte blir omvald?

– Generellt tycker jag att det är olämpligt att byta en styrelse mitt under pågående konflikt. Det är viktigt att vi visar att vi är ett enat Vårdförbund.

Strejken på Ängelholms och Hässleholms sjukhus fortsätter till den 20:e maj. Då börjar strejken om i Ystad, Trelleborg och Helsingborg.