Helsingborg

Narkotikasmugglare fick 17 års fängelse

En känd knarksmugglare, som tidigare fritagits under vapenhot, dömdes på fredagen av Helsingborgs tingsrätt till 15-års fängelse för att vid två tillfällen försökt smuggla in över 36 kilo amfetamin till Sverige, narkotika värt cirka tio miljoner kronor.

Den 54- årige mannen som har öknamnet ”Pinocchio” blev något av en rikskändis den 12 maj 2006  när han blev fritagen från en häktesförhandling vid Västerås tingsrätt av två män beväpnade med automatvapen. 54-åringen var då misstänkt för att ha smugglat in 20 kilo amfetamin till Sverige, men lyckades alltså komma undan och försvann utan att lämna några spår

Men nästan ett och ett halvt år senare, den 18 augusti ifjol, så dök han upp igen.

Iklädd peruk och med ett tjeckiskt pass och tyskregistrerad bil så tog han färjan mellan Helsingör och Helsingborg. Tulltjänstemännen fattade misstanke när de märkte att den tjeckiske mannen förstod svenska och i bensintanken i hans bil så hittades över 16 kilo amfetamin.

Den här gången togs inga risker. Rättegången hölls i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt under bevakning av polis och 54- åringen fördes till rätten via en speciell ingång.

På fredagen föll domen och mannen dömdes till 15-års fängelse för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista