VÅRDKONFLIKTEN

Personal och patienter tillbaka på UMAS

Efter nästan en veckas strejk återvänder idag runt 1 000 anställda på Universitetssjukhuset MAS i Malmö till sitt arbete. Samtidigt ska även patienterna flyttas tillbaka till Malmö.

– Det är de patienter runt malmöområdet som på grund av strejken i Malmö under veckan har lagts in i Lund. Det rör sig om runt 150 patienter, säger Rolf Ohrlander, chef för ambulansverksamheten i Skåne som ansvarar för patienttransporterna.

Rolf Ohrlander och hans kollegor men framförallt de skånska patienterna har haft några hektiska veckor. Under konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har det rått rena flyttkarusellen i Skåne.

När personal på sjukhusen i Ystad, Helsingborg, Hässleholm och Trelleborg gick ut i strejk den 21 april, flyttades patienter från de sjukhusen till sjukhus som inte påverkades av konflikten. Den 2 maj upphörde strejken på alla sjukhus utom Hässleholms och patienterna kunde då flyttas tillbaka, men redan tre dagar senare, den 5 maj började strejken i Malmö och Ängelholm och då fick de patienterna flyttas. På lördagen upphör strejken i Malmö och patienterna flyttas ännu en gång. i alla fall de flesta av dem.

– Det beror på om de är möjliga att flytta eller om de behöver någon specialistvård som bara finns i Lund, säger Rolf Ohrlander.

Konflikten har också lett till att sammanlagt 1 250 planerade operationer har fått ställas in runt om i Skåne. Nu när den strejkande personalen återvänder till UMAS i Malmö är förhoppningen att vissa av de här operationerna ska kunna genomföras. Men samtidigt skriver regionen i ett pressmeddelande att det är viktigt att personalen nu får tid till återhämtning.

För tisdagen den 20 maj går personal på sjukhusen i Ystad, Trelleborg och Helsingborg på nytt ut i strejk och patienter på de sjukhusen måste då flyttas igen.