MALMÖ

Malmöpolisens arbete står modell för arbetet mot gatuvåld i hela landet

Med hjälp av en metod inspirerad av malmöpolisens arbete har Rikspolisstyrelsen lyckats minska gatuvåldet i Sverige. Metoden prövades i hela landet under tre månader i vintras men i Malmö har den funnits i tre år.

Under december, januari och februari gjorde polisen runt om i Sverige en satsning för att minska gatuvåldet. Metoden var att ha fler uniformerade poliser synliga ute i kroglivet och också att inleda ett nära samarbete med andra myndigheter för att kontrollera hur krögarna skötte sina utskänkningstillstånd.

Satsningen var lyckad och gav resultat, under perioden i vintras så sjönk antalet anmälda fall av misshandel utomhus med sju procent.

Inspirationen till satsningen kommer från Malmö där det här arbetssättet knappast är något nytt. Redan för tre år sedan inleddes projektet ”Trygga gatan”, ett samarbete mellan Malmöpolisen, krogägarna och kommunen där metoderna är desamma.

– Vi söker upp krogar, pratar med ordningsvakter, samverkar med krogägare under veckorna och på större dansställen har vi satsningar mot narkotika, säger kommisarie Martin Åkesson på närpolisområde Malmö City.

Även i Malmö har metoden gett resultat, misshandelsfallen i Centrala Malmö har börjat minska och nu funderar polisen på att testa nya arbetssätt.

– Vi har polisen underrättelsemodell som beskriver ett antal brottsförebyggande metoder, det kan till exempel handla om att lägga trafikkontroller när krogarna stänger, berättar Martin Åkesson.