Försök att rädda skadade vilda djur gör oftast mer skada än nytta

Varje år försöker människor rädda tusentals skadade och övergivna djur ute i naturen genom att ta med sig djuren hem. Men ofta gör hjälpen mer skada än nytta.

Föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt har under många år fått ta hand om djur som folk har försökt rädda. I samband med föreningens 10-årsjubileum i Kristianstad i helgen samlades rehabiliterare och ornitologer för att svara på frågor om djur.

– Vår organisation har kommit till för att folk ska kunna lämna djuren till dem som kan ta hand om dem. Tar man hem djuren ger man dem ofta fel förda som fördärvar deras tarmar, berättar Magnus Edelius från Bromölla som är föreningens riksordförande.

Riksförbundet Katastrofhjälp fåglar och vilt har 42 lokalföreningar runtom i landet, tillsammans rehabiliterar de cirka 7 000 vilda djur varje år.

De vanligaste djuren som allmänheten försöker rädda i Skåne är uggleungar tidigt på våren och nu i maj ekorrungar, harar och fåglar som katten tagit. Men många gånger gör hjälpen mer skada än nytta.

– Harungar är det största problemet, de kidnappas. De ligger oftast ensamma eftersom mamman bara kommer två gånger om dygnet. Låt dem vara, mamman klarar det mycket bättre än vad vi gör, uppmanar Magnus Edelius från Riksförbundet Katastrofhjälp fåglar och vilt.