Malmö

Få identifierade från övervakningskameror

Antalet övervakningskameror har ökat kraftigt i Skåne under dom senaste åren. I Malmö finns det idag runt 5000 övervakningskameror och bilderna från dom är oftast bra. Trots det lyckas polisen bara identifiera 40 procent av de misstänkta personer som fastnar på bild.

En orsak till att inte fler känns igen kan vara att bilderna är för svåråtkomliga för polisens utredare, tro Anders Lindell på polisens spaningsrotel i Malmö.

- Vi visar bra bilderna för polisen och det är inte alla som tittar på bilderna heller, säger han.

Anders Lindell granskar videobilder från övervakningskameror i Malmö. När han har fått fram en tydlig bild på en misstänkt person lägger han ut den på polisens intranät. Sedan är det upp till de enskilda poliserna att sköta identifieringen. Enligt Anders Lindell så är det oftast här identifieringsproccesen stannar av. Sidan på intranätet där bilderna ligger är svåråtkomlig och många utredare letar sig sällan hit.

I år är det tio år sedan lagen om allmän kameraövervakning kom. Och sedan starten har antalet ansökningar om kameraövervakning ökat rejällt. Under de senaste fem åren har 70 procent av det totala antalet ansökningar ramlat in hos länsstyrelsen. Men när identifieringsmöjligheterna ligger för många musklick bort så ser det mörkt ut för butiker som skaffar övervakningskameror. Anders Lindell vill att bilderna ska bli mer lättåtkomliga, både för polisen och för allmänheten.

- Då blir det kanske inte så kul att begå brott längre, säger han.