Helsingborg

Färre sköter autistiska barn i privat regi

I april tog Attendo Care över verksamheten på ett särskilt boende för autistiska barn i Helsingborg. Direkt vid övertagandet minskade Attendo Care personalstyrkan, trots löften om att de inte skulle göra det de första fyra månaderna.

Det här upprörde barnens föräldrar. Men Attendo Care säger att de klarar sig bra med färre anställda eftersom de har förändrat schemaläggningen.

– Det är en relativt liten neddragning, och vi ska ha täta uppföljningar för att se så att allt fungerar, säger Charlotte Demming är informationsansvarig på Attendo.

Staffan Magnusson och Catharina Schultz har sin dotter på ett LSS-boende i Helsingborg. Där har antalet anställda minskat, från fyra till tre och nu är de oroliga för att personalminskningen ska gå ut över barnens aktiviteter.

– Personalen gör så gott de kan. Men vi är oroliga att det inte ska hålla i längden, säger Catharina Schultz och Staffan Magnusson.

Men enligt Charlotte Demming på Attendo Care ska själva verksamheten inte påverkas av nedskärningarna.

Inte heller kommunen, som har det yttersta ansvaret, ser någon anledning till oro.

– Vi tror själva att vi hade en viss överbemanning, säger Rickard Lundberg, moderat ordförande i vård- och omsorgsnämnden.