Malmö

Robot sorterar medicin på Gripen

Apoteket Gripen i Malmö är först i landet med att prova en robot som sorterar medicin. Tanken är att personalen ska spara tid som istället kan läggas på att prata med kunderna.

– Det är ett sätt att underlätta lagerarbetet. Det behövs ingen som passar den sköter sig själv, säger Lena Alderin, apotekschef på Gripen i Malmö.

De karaktäristiska utdragslådorna bakom disken på landets apotek kan start vara ett minne blott. På Apoteket Gripen i Malmö gapar de redan tomma, och personalen lägger inte längre ned någon tid på att hitta rätt medicin. Istället är det en robot som verkar ostört inne på lagret och skickar ut de paket som personalen beställer utifrån disken.

– Det går en signal in till plockmaskinen att plocka just den varan. Sedan kommer varan ner till ett utsläpp bakom disken via ett transportband, säger Birgitta Jeppsson som är med i projektet.

Maskinen känner igen varan genom att mäta höjd, bredd och längd, och genom att scanna paketets streckkod. Sedan arbetar robotarmen frenetiskt med att sortera in medicinerna i olika fack. Systemet sägs spara mycket tid, men Lena Alderin menar även att det kan ha betydelse för att få bort arbetsmoment som tidigare varit påfrestande för personalen.

– Ja, det kan vara en fördel ergonomiskt sätt eftersom man måste både böja och sträcka sig när man ska plocka in varorna och ta fram dem till kunden men samtidigt kan det innebära att det blir ett mer stillastående arbete, säger hon.

Roboten kommer finnas på prov på Apoteket Gripen under ett halvår.