Malmö

15-åring häktad misstänkt för mord

Den 15-årige pojke som i söndag högg ihjäl en vårdare på behandlingshemmet Tunagården utanför Malmö, häktades av Malmö tingsrätt på torsdagen. Pojken är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Framför pressfotografernas kameror leddes den 15-årige pojken in i rättssalen. En grön tröja täcker hans ansikte och hans högra arm är hårt bandagerad. Över magen, där han skurit sig själv, har han en kudde.

Åklagaren yrkade på att han skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för mord.

Pojkens advokat, Anders Elison, säger att 15-åringen erkänner att han högg ihjäl den 44-årige vårdaren med flera knivhugg, men menar att pojken inte ska häktas misstänkt för mord.

- För att dömas för mord krävs ett uppsåt och då krävs en viss medvetandegrad. Han har själv talat om att han befann sig som i en bubbla, säger Anders Elison, advokat.

Efter lite mer än en timmes förhandling så meddelar rätten att pojken ska häktas misstänkt för mord, och att de senare ska avgöra om han ska genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf sju undersökning.

15-åringen kommer nu att återvända till sjukhuset för att behandlas klart för sina skador i armen och i magen, men sedan kommer han troligtvis att placeras i häktet säger kammaråklagare Anders Peterson.

- Det blir fler förhör. Sedan väntar vi på den tekniska undersökningen och obduktionen, säger Anders Peterson, kammaråklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista