VÅRDSTREJKEN

Strejkfritt på Skånesjukhusen

Under fyra dagar framöver strejkar ingen på sjukhusen runt om i Skåne, men redan på tisdag kan sjuksköterskor i länet åter igen lägga ner sitt arbete.

- Vi kommer att kunna operera, men inte som vanligt. Men det blir inte planerade operationer, utan dagoperationer där man inte behöver läggas in, säger Joakim Planck, chefläkare på sjukhuset i Hässleholm.

Vårdkonflikten är nu inne på sin fjärde vecka och lika lång tid har sjuksköterskorna på Hässleholms sjukhus strejkat. På fredagen ska ett 40-tal patienter föras tillbaka dit från Kristianstad och ungefär lika många från Helsingborg till Ängelholm.

– Det känns bra att komma tillbaka till det man utbildat sig till.  Vi tror att vi får 17 patienter, och det är mycket att få över en dag, säger Lisa Solitander som är sjuksköterska på avdelning 38 vid Hässleholms sjukhus.

Under fyra dagar kommer ingen vårdpersonal i Skåne att strejka, men redan på tisdag, om ingen uppgörelse kommit till stånd tas personal vid sjukhusen i Helsingborg, Trelleborg och Ystad ut i strejk på nytt.

Men det stora hotet mot den skånska sjukvården lurar den 29 maj. Då är runt 1 100 vårdförbundsmedlemmar vid universitetssjukhuset i Lund varslade om strejk, samtidigt som strejken fortsätter på de andra tre sjukhusen. I Lund försöker man nu gå igenom varslet avdelning för avdelning för att se om något kan bedömas som samhällsfarligt.

Men förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna har intensifierats. På torsdagen träffade parterna medlarna på nytt, men även om en uppgörelse nås snabbt, kommer konsekvenserna av strejken att märkas lång tid framöver. I Skåne hade fram till och med torsdagen ställs in närmare 1200 operationer.

Under fyra dagar är sjuksköterskestrejken i Skåne tillfälligt över. På fredagsmorgonen återvände de sjuksköterskor som strejkat vid sjukhusen i Ängelholm och Hässleholm till sina jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista