Helsingborg

Sänkt straff efter Knutpunktenskott

Hovrätten sänkte på fredagen straffet för den 21-årige man som dömts för mordet på Knutpunkten i Helsingborg i september 2007. Istället för tolv, så döms mannen till tio års fängelse och brottsrubriceringen ändras från mord till dråp.

Den 21-åring som stått medåtalad döms precis som i tingsrätten bara för vapenbrott.

Vittnen har beskrivit det som en ren avrättning. Den 7 september 2007, mitt i folkvimlet vid taxiparkeringen utanför Knutpunkten, så sköts en 27-årig man ner med flera skott och dog omedelbart.

Två män sågs springa från platsen och kunde en halvtimme senare gripas i närheten av Kärnan.

Den ena av dem, en nu 21-årig man dömdes i januari av Helsingborgs tingsrätt till tolv års fängelse för mord, men även för mordförsök. Några veckor innan skotten på Knutpunkten, så blev 27-åringen beskjuten medan han körde bil utanför Landskrona. Minst tre skott avlossades och två av dem träffade bilen. Enligt tingsrätten så var det 21-åringen som höll i vapnet även den gången. Anledningen till att han sköt ska ha varit en konflikt med 27-åringen.

Den andra mannen som greps, som nu hunnit fylla 20 år, var också åtalad för delaktighet i mordet, men släpptes när rättegången i tingsrätten avslutades. Han medgav att han befann sig på Knutpunkten när 27-åringen sköts, men nekade till att han haft med mordet att göra. Tingsrätten ansåg att bevisningen inte räckte mer än till att döma honom för grovt vapenbrott, och även i Hovrättens dom så frias han från anklagelserna om att vara delaktig i mordet, men fälls för vapenbrott.

När det gäller den 21-årige mannen så sänker alltså Hovrätten straffet från tolv till tio års fängelse och mildrar även brottsrubriceringen. Istället för mord och försök till mord så döms mannen nu för dråp och försök till dråp. Anledningen till att man ändrar rubriceringen och mildrar straffet är enligt rätten att 21-åringen känt sig hotad av 27-åringen och att han led av en psykisk störning. Rätten tar också hänsyn till mannens ringa ålder.