SKÅNE

Polisens nya fordon gör insatsen säkrare

Den är skottsäker, gastät och utrustad med värmekamera och eldsläckningssystem. Polisens nya piketfordon Sandcaten har kommit till Malmö.

Det är ett riktigt monsterfordon som Peter Narbe, piketenhetschef i Skåne visar upp för P4 Radio Malmöhus.

Nere i polisens garage står sandcaten och ser ilsket farlig ut. Fordonet kan beskrivas som en korsning mellan en pansarvagn och en polisbil och det nästan sju ton tunga fordonet har en rad positiva egenskaper.

Sandcaten är först i världen med att vara både gastät och skottsäker. Skånepolisen har varit med och designat fordonet som kan användas på många sätt.

– För polisens del handlar det framför allt om extremt hotfulla situationer, säger Peter Narbe, chef för piketenheten i Skåne.

Han beskriver ett exempel där någon barrikaderat sig inne i ett hus och skjuter ut men det kan också handla om att ta sig in där det har inträffat kemiska utsläpp. Eftersom bilen är utrustad med värmekamera blir den ett effektivt hjälpmedel när polisen måste söka efter personer som försvunnit.

– Man kan tänka sig eftersök av personer som har gått bort sig ute i terrängen, säger Peter Narbe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista