DALBY

Hemmapappor inspirerar varandra

De skånska papporna är fortfarande sämst i landet på att ta ut sin föräldraledighet. Men i Dalby bildades i höstas en pappagrupp som kanske kan inspirera fler att ta ut mer.

– Som nyinflyttad i Dalby ville jag lära känna andra, inte minst andra pappor, säger Mathias Lindhagen, pappaledig med sonen Hugo som kom på idén.

De satte upp en lapp nere i byn och nu är det 15 pappor som träffas varje måndag.

– Våra barn umgås och så sitter vi pappor och mammor och dricker kaffe och pratar barn och kanske lite annat också, berättar Mathias Lindhagen.

Han är pappaledig med Hugo i sammanlagt över elva månader. Det är ovanligt i Skåne där det annars bara 18 procent av föräldraledigheten som tas ut av papporna. En orsak till det kan vara ekonomi att pappan tjänar mer men traditionen väger också tungt

– Samhället önskar sig att pappor är hemma mer men samtidigt förväntar man sig inte att pappor ska vara hemma på samma sätt som mammor, tror Mathias Lindhagen.

Det kan till exempel handla om blöjföretagens reklam, skötborden på offentliga toaletter och ibland informationen från Barnavårdscentralen.

– De här signalerna gör att kanske att en del känner att det inte är lika naturligt för pappor att vara hemma, säger Mathias Lindhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista